Beroemdheden spelen ook met treintjes!

De modelspoor hobby wordt niet alleen stilletjes op een zolderkamertje beoefend door een opa. Nee, ook veel beroemdheden in het binnen- en buitenland zijn verknocht aan deze mooi hobby. Ook zij brengen uren door op hun (zolder)kamer aan het bouwen van hun droom modelspoorbaan. Hier vind je enkele helden van de modelspoor hobby. Je bevindt je dus niet onder de minsten op deze aarde.

André van Duin presenteert de Grote Kleine Treinen Competitie

Op de foto team Groen van het Modelspoor Museum, met André van Duin en de jury.

Zes weken lang streden modeltreinbouwers tegen elkaar om de fel begeerde Gouden Locomotief. Elke aflevering moet er binnen enkele dagen een compleet nieuwe modelwereld gebouwd worden. De tijdsdruk, het samenwerken en het samenvoegen van de verschillende onderdelen maken het elke aflevering weer spannend. Doen de lichtjes het, werken de technische onderdelen en blijft de trein rijden? Wie combineert creativiteit het beste met techniek? De presentatie is in handen van André van Duin, die ook een liefhebber is van treintjes, uitgezonden door omroep MAX.


Walt Disney

In 1949 verhuisden Disney en zijn familie naar een nieuw huis (ontworpen door James Dolena) met een groot stuk grond in de wijk Holmby Hills van Los Angeles. Disney kon zich uitleven op een van zijn passies: modelspoorwegen. Deze passie kwam voort uit een medisch advies om een hobby te vinden om de werkdruk te verlichten. Met de hulp van zijn vrienden Ward Kimball en zijn vrouw Betty, die een eigen trein in hun tuin hadden, ontwierp Walt Disney de plannen en bouwde een modeltrein in zijn tuin. De naam van de spoorweg, Carolwood Pacific Railroad, komt van Walt”s vroegere adres op Carolwood Drive. Hij noemde de stoomlocomotief gebouwd door Roger E. Broggie, een medewerker van de Disney studio”s, Lilly Belle, ter ere van zijn vrouw. Deze prestatie was ongetwijfeld de voorbode van de nieuwe richting van de Disney Studios.

Bron: https://www.trenfo.com/nl/geschiedenis/biografieen/walt-disney-9


Ed nijpels begrijpt Neil Young niet

In 1994 zong hij er al over, maar singer-songwriter Neil Young is ook een fel verzamelaar van treintjes. Dit weekend ging een deel van zijn modelspoorbaan onder de hamer. De meer dan 250 items leverden ruim 300.000 dollar op.

Oud-minister Ed Nijpels begrijpt niet waarom een liefhebber vrijwillig afstand doet van zijn treinen. De VVD'er is al sinds zijn veertiende verzamelaar en had lange tijd een speciale spoorkamer, met een baan van zes bij vier meter. "Toen ik in Friesland woonde, had ik 300 locomotieven en 800 wagonnetjes", vertelt Nijpels.

Lees het hele verhaal op NOS.
Inmiddels heeft Ed Nijpels ook zijn verzameling verkocht.


Rocker Sir Rod Stewart spent 23 years building his model railway

Sir Rod Stewart has spent 23 years making a 100ft model railroad of an American city in the 1940s – and even had to book an extra room at hotels to continue model building while on various tours.

“It’s the landscape I like,” he tells. “Attention to detail, extreme detail, is paramount. There shouldn’t be any unsightly gaps, or pavements that are too clean.”

While Sir Rod takes inspiration for scenery from his trips around the world with wife Penny Lancaster, it’s important to him that the backdrops are 3D.

Sir Rod developed his passion while holidaying in Bognor Regis with his parents aged between eight and nine.

“I remember seeing a marvellous railway layout in a model railway shop window and thinking if only I could get paid to build a model railway like that.” While touring the world as a famous musician, Sir Rod still managed to find time to tend to his hobby, booking his model its own hotel suite so he could work on it on the road. Lees het hele verhaal op Mirror.


Eric de Zwart heeft een baan in zijn tuin

Muziekliefhebbers zullen Erik de Zwart kennen van zijn vele activiteiten op radio en tv. Daar is hij inmiddels mee gestopt. Zijn tijd besteedt hij nu vooral aan zijn andere grote passie: treinen. Dat varieert van modeltreinen (schaal 1:22,5) tot aan complete Hondekoppen (schaal 1:1). Ook is hij bezig met het ontwikkelen van een digitaal platform voor trein- en reis­liefhebbers: 24trains.tv.

Terwijl we door zijn tuin lopen vertelt Erik: “De jongste broer van mijn moeder was een nakomertje, die woonde nog bij mijn oma in Velsen. Die werd behoorlijk verwend, onder andere met een Märklinbaan. Dus als wij bij mijn oma op bezoek waren, zat kleine Erikje daar de hele zondagmiddag op zolder.”

“Zo’n trein wilde ik zelf natuurlijk ook, maar wij woonden in Amsterdam West op een flatje. In mijn kamertje had mijn oom een klaptafel gemaakt. Daarop zaten de rails vastgeschroefd en waren de huisjes vastgeplakt. Twee rondjes, een stationnetje en wat opstelsporen, daar kon ik eigenlijk best leuk mee rijden.”

Lees het hele verhaal van Erik de Zwart.


Tom Hanks

Tom Hanks houdt van zijn modeltreinen en besloot om te tekenen voor de stem acteur in de film Polar Express van 2004 als conducteur.


Elton John

Elton John heeft net zoals Erik de Zwart een modelspoor baan door zijn tuin lopen.


Michael Jordan

Michael Jordan is als enthousiast modelspoor liefhebber lid van de National Model Railroad Association.


Warren Buffet

Warren Buffett heeft een grote modelspoor baan thuis. Zijn Berkshire Hathaway company bezit ook aandelen van de Burlington Northern and Santa Fe (BNSF) Railway.


Winston Churchill

Ook Winston Churchill was een enthousiast modelspoor liefhebber.


David Hasselhoff

David Hasselhoff heeft een modelspoor baan in zijn tuin in schaal G.


Roger Daltrey

Roger Daltrey  vertelt "Het geweldige aan de modelspoor hobby is dat je beetje houtwerk, dan weer een beetje schilderen, een beetje van dit en dan weer een beetje van dat kunt doen, plezier hebben met je maten en ondertussen luisteren naar goede muziek."


Eric Clapton

Eric Clapton is een enthousiaste modelspoor liefhebber.


Phil Collins

In 2008 was Phil Collins te druk met het creëren van een Zwitserse modelspoor baan zodat hij geen tijd had om muziek op te nemen. Zijn album was dan ook tijdelijk stil gelegd totdat hij zijn modelspoor baan af had.


Bruce Springsteen

Zoals zoveel van zijn rockster collega's is ook Bruce Springsteen een modelspoor hobbyist


Bron: Ranker.