Onze leden vertellen

Aan het woord is Dolf Vleij. Secretaris van Lahntalbahn Modelspoor Vereniging.


Vanuit de gemeente is in de zomer van 2023 een uitvraag gedaan op de behoefte om binnen de gemeente verschillende culturele initiatieven te starten. Dat kon zijn op gebied van kunst, muziek, historisch besef, enz. Maar dus ook modelbouw in een brede context.


Wad Klein deel 1

Ruud Kooger, Kunstenaar in Waddinxveen en winnaar met zijn team bij GKTC 2022 en ik, Dolf Vleij als secretaris van LMV, werden benaderd voor de organisatie van het modelbouw project WadKlein.

Later kwam daar een LEGO bouwer uit een buurgemeente bij, Iwan Vervoort. Hij bezit ook de LEGO Hefbrug, zoals in Waddinxveen, Boskoop en Alphen a/d Rijn is te vinden.

Er werden in het najaar van 2023 11 teams samengesteld die elk 1 of meer modules zullen gaan inrichten met hun idee bij modelbouw.

Het kader is slechts dat het moet passen binnen de gegeven module maten, 120 bij 60 cm, er tenminste een verwijzing in moet zitten naar een huidige, of historische situatie in Waddinxveen en dat er rekening moet worden gehouden met een spoorbaan (H0) die de modules verbind en het bewegende element inbrengt. (Waddinxveen ligt van Noord tot Zuid, met 3 stations, precies gedeeld aan weerzijden van een spoorlijn.)

De teams bouwen nu binnen deze opdracht met materialen als hout, LEGO en volgens ‘onze traditionele’ modelspoorbaanmethoden.

De leeftijd van de deelnemers loopt uit een van 10 tot 80, waarbij verrassend veel kinderen deelnemen, vooral met LEGO en naast vaders, zijn ook moeders goed vertegenwoordigd.

Inmiddels zijn de eerste modules ingeleverd en opgesteld in een expositieruimte die de gemeente ter beschikking stelt. De officiële opening, met burgemeester en kinderburgemeester, is gepland op 16 maart. Daarna zal de expositie voor een periode van 4 weken te bezoeken zijn door publiek.

Omdat het initiatief feitelijk bij de gemeente lag en ligt, verloopt de medewerking voor zaken als huisvesting en middelen zeer soepel. Er is ook budget vanuit de gemeente voor de diverse culturele initiatieven. Het betrekken van pers bij de voortgang van de projecten, dus ook WadKlein verloopt dan ook moeiteloos. Dat helpt allemaal bij het promoten van welke hobby dan ook. Daarnaast bereik ikzelf nu gemakkelijk mijn doelgroep m.b.t. mijn vereniging, LMV en is onze open dag dus ook goed onder de aandacht van tenminste de teamleden en hun familie/kennissenkring.

Tot slot heeft de gemeente aangegeven het succes van WadKlein te willen delen met andere gemeenten. Win, Win. Win.

Ik kan voor de opening geen overzichtsfoto’s vrijgeven van modules die al klaar zijn. Maar als bijlage de LEGO hefbrug, een bijzonder object dat ook wordt opgenomen in WadKlein en iets waar ik zelf aan werk voor dit project en op een hoekmodule zal worden geplaatst.

Mijn molen project laat zien dat er geen extra kamer of zolder nodig is. 30 bij 30 is ook, in H0, mogelijk.

Dit eigen mini project binnen WadKlein ontstond omdat ik ineens ‘bekend’ werd in Waddinxveen als de modelbouwer. Daardoor krijg ik ineens aanbiedingen (donaties voor LMV) van zolderspullen. Daarbij zat een foei lelijke molen en daar heb ik toch nog iets van kunnen maken. Waddinxveen had wel 8 molens vroeger.

Dolf Vleij


Wad Klein deel 2

We zijn met het project Wad Klein, waar ik eerder over schreef, nu nog 3 weken verwijderd van de openstelling op 16 maart. Nog steeds ben ik verrast als het gaat om het enthousiasme dat dit modelbouwproject oproept.  Naast het enthousiasme voor de hobby leren we mensen kennen en als daar iemand bij zit die handig is met een 3d printer dan .... heb je een team 😉

Op de lokale radiozender is al een interview geweest met bouwers, de lokale krant deed een vooraankondiging en bedrijven worden, inruil voor het verwerken van hun naam in het moduleproject, uitgenodigd als sponsor. Toch fijn als de modules gratis in elkaar worden geschroefd, er koffie is met koek en allerlei verrassingen bij de opening.

Omdat elke module 1 of meer (verborgen) verhalen bevat maken we een speurtocht voor kinderen.

Focus dus op wat er gebouwd is en verassend wat men over Waddinxveen gaat leren. Ik noem dit allemaal om eventueel te kopiëren in je eigen project met een gemeente, want dit is echt promotie voor de modelbouwhobby. Weer twee detailfoto's die iets verraden over de inrichting van Wad Klein; Achter de goederenloods staat een oude Dodge opgesteld, de chauffeur, zal als altijd, wel koffiedrinken bij die aardige lokettiste van het station. 😊

Dat er in Waddinxveen ook wel eens iets misgaat blijkt uit een LEGO module die vol zit met geweldige fantasie van een groep bouwkinderen.  Verbaas je niet als de croissant hier echt iets te maken heeft met de TNT, of ging het om het konijn, of om de man aan de paal ....... Kom maar kijken straks!

Dolf Vleij


Wad Klein deel 3 (slot)

16 maart de opening, 13 april werd het project Wad Klein (Waddinxveen in het klein) afgesloten op de laatste expositie dag. Het succes was groot, ver boven de verwachting van de organisatie en deelnemende bouwers. In 8 expositie middagen en 5 zaterdagen kreeg Wad Klein 1602 bezoekers!

Wad Klein kreeg ook bezoek van o.a. de gemeenteraad, een fotoclub en was er een workshop bomen maken voor vluchtelingen, als afleiding voor hen.

Voor veel bezoekers waren de gebouwde onderdelen een feest der herkenning en als bijvangst kwamen de verhalen los.

Verhalen over de bakker die ooit woonde in "dat huis daar", de vader die zijn zoon nu maar eens vertelde wat hij vroeger bij het station had uitgevreten en veel Waddinxveners die elkaar bij Wad Klein weer ontmoeten en stonden bij te praten alsof ze inderdaad op het miniatuur marktplein stonden.

Kinderen volgen een speurtocht en waren daar soms wel een uur druk mee. Ouders wilde weten hoe het modelwater was gemaakt, of waar dat kunstwerk toch staat "dan ga ik die eens opzoeken". Kortom men leerde de eigen plaats met geschiedenis kennen, terwijl sociaalcontact werd gemaakt en de rijdende trein symbolisch de verbinding bracht tussen alles.

Tot slot, als ik al de rails, waarvan mij is verteld dat, die nog ergens op zolder ligt aan elkaar kon maken, dan heb ik genoeg voor een nieuwe spoorlijn rond heel Waddinxveen.😉

Wad Klein , Wad Leuk!

Dolf Vleij  (dolf.vleij@gmail.com)

(Wad Klein werd vooral ook gedeeld als voorbeeld hoe modelbouw bij een breder publiek onder de aandacht kan worden gebracht.)