Contact

Email: Secretariaat

Website: Website

Lid#: 62

Locatie

Adres: Blokweg 15, 4761 RA Zevenbergen
Clubdagen:


Wie of wat is eigenlijk Railkontakt.. Tja, ooit begonnen als een spraakgroepje in maart 1989 in de toenmalige Meerenhof om eens in de 14 dagen bij elkaar te komen om over de modelspoorhobby te kunnen communiceren (zoiets als kontakten, toen nog met K’s geschreven). Hieruit komt al snel de naam naar voren. Kontakt maken doe je ook met elektriciteit, dus zo is mede door het modelspoor “Rail” kontakt ontstaan. Door middel van een advertentie in een plaatselijke krant werd een oproep gedaan voor bijeenkomsten. Hierop reageerde zo’n 20 tal personen en hiervan zijn er nog steeds 4 lid. Al snel bleek dat niet alleen praten maar ook doen iets leuks was, temeer omdat je hierdoor veel meer leren kon over modelbouw. Er werden vergaderingen belegd over een doelstelling, oprichten van een heuse vereniging en wat al dies meer zij.
De vereniging liet nog op zich wachten door gebrek aan financiële middelen, dat werd pas gerealiseerd in mei 1991, toen we na het organiseren van onze eerste beurs in de Meerenhof over voldoende kapitaal konden beschikken. ie beurs was een enorm succes, we noteerden in een weekend zo’n 600 betalende bezoekers en tevens konden we onze eerste modulen showen van het station:
Zevenbergen anno 1920 -1950 in schaal 1:87, (later is daar de suikerfabriek bij gekomen) Inmiddels werd de Meerenhof te klein en omdat wij maar eens in de 14 dagen gebruik maakten van een ruimte waren wij in de minderheid voor het toen daar elke week repeterende koor. Wij maakten met ons zagen en timmeren teveel herrie en konden onze biezen pakken en verder zoeken naar een geschikte locatie, erg moeilijk voor een modelspoorclub gezien de benodigde ruimte. Andere modelbouwclubs (zoals boten, vliegtuig en auto’s) hebben dit probleem niet. In de Eendracht in Klundert vonden wij toen onderdak.
Hier was het gezellig toeven maar elke keer weer opruimen want er was maar een gemeenschappelijke ruimte, niet erg bevorderlijk voor ons.
Later vonden wij onderdak in een grote garage in de Lange Noordstraat bij een van onze leden, hier hebben wij een tijd gezeten tot we uit ons jasje groeiden en via een relatie van een van onze leden konden wij terecht in de oude Hartmann matrassenfabriek, naast Quatre Saisons, bij Terron bodemsaneringen.
Railkontakt is meer dan alleen een modelspoorclub, het is een heuse vereniging met sociale belevenissen, uitjes, etentjes, een jaarlijkse Barbecue, meedoen aan beurzen en tentoonstellingen in binnen en buitenland, (een paar keer naar Duitsland en naar Oostenrijk) het geven van work-shops voor leden en niet leden, het geven van modelbouw cursussen voor de jeugd (via de brede school) en onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor ons en de andere in de regio aanwezige modelspoorclubs. Het meest frapperende is wel dat na vertrek uit de Meerenhof deze uit brandde en na vertrek uit de fabriek hier ook brand ontstond en het gebouw geheel in de as legde, als wij nog daarin ons onderkomen hadden waren we er niet meer. Ook onze toenmalige huisbaas Trim- line was erg gedupeerd. Railkontakt telt 26 actieve leden.
Sinds 2002 hebben wij ons domicilie in het ketelhuis een bijzonder mooi onderkomen waar wij heel erg trots en blij mee zijn. We hopen hier nog lang gebruik van te mogen maken.