Welkom bij de Nederlandse Modelspoor Federatie

Overkoepelende organisatie voor de modelspoor hobby.


Onze leden vertellen...

In onze nieuwe rubriek "onze leden vertellen" vertelt Dolf Vleij van Lahntalbahn Modelspoor Vereniging over project WadKlein.


Modelspoor beroemdheden

Wist je dat veel beroemdheden zoals Erik de Zwart, Bruce Springsteen en Phil Collins ook modelspoor liefhebbers zijn.
Kijk op "Beroemdheden".


NMF is partner in kennis van

Nieuws

Maart 2024, Landelijke Modelspoor Dagen. Al 12 deelnemende verenigingen.

Maart 2024 is de maand van de Landelijke Modelspoor Dagen. Bij NMF aangesloten Leden zullen dan hun deuren openen zodat U achter de "schermen" van onze mooie hobby kunt kijken.

Meer informatie over de deelnemende verenigingen en tijden.

Klik door naar meer informatie.


Mededelingen van Leden

Modelspoor Vrienden Houten

Onze club was te horen en te zien op rtv Utrecht.  Bij aan tafel  op 1 februari van 12:00 tot 13:00u op radio M. En vandaag stond er op de NOS site een link naar de tv opname.


Haagse Module Groep

Klik op foto voor vergroting
C-Trak baan wordt gebouwd

Als kleine jongen kreeg je misschien een trein met Sinterklaas of op je verjaardag. Garantie voor uren speelplezier en met een beetje geluk vond je vader het ook leuk. Dan bouwde je samen een treinplaat. Toen kwam de tijd van brommers en meisjes en kwam de trein op de tweede plaats om uiteindelijk te verhuizen naar de zolder.

Nu ben jezelf pa en de kinderen zijn de deur uit. Je kijkt tegen een lege kamer aan en denkt aan vroeger. Je gaat weer eens naar een modeltreinen beurs en dan begint het te kriebelen. De dozen op zolder roepen om geopend te worden waarna je het niet meer los kan laten. Maar al snel blijkt dat ook de wereld van de modelspoor niet stil is blijven staan. Veel is veranderd. Digitaliseren en 3D printing hebben hun weg naar deze hobby gevonden. Hoe begin je dan? Hoe vind je de aansluiting? Natuurlijk kun je alles zelf gaan uitzoeken. Immers op Internet is het allemaal te vinden. Maar is het niet leuker om met gelijk gestemden dat te doen. Verhalen van vroeger op te halen en gezellig samen bouwen aan een modelspoorbaan die niet in je huis past. En als je dan thuis komt verschans je je in de 'treinenkamer' om daar aan je eigen droomwereld te bouwen.

Kijk onder het kopje "onze leden" of bij jou in de buurt een modelspoor club is en ga eens snuffelen. Samen het plezier van de hobby delen is zoveel leuker.


Als modelspoor vereniging wil je het liefst alle tijd besteden aan de hobby. Maar er komt meer bij kijken. Zaken waar de competentie misschien  niet binnen de vereniging te vinden is.

De NMF wil juist bij deze taken de verenigingen ondersteunen en heeft derhalve de volgende kerndoelen geformuleerd.

 


Kerndoelen NMF

 • Het ondersteunen van de verenigingen om bij een groter publiek  de modelspoorhobby onder de aandacht te brengen.
 • Het organiseren van evenementen, ook voor de jeugd, zoals de Landelijke Modelspoor Dagen om het publiek in contact te brengen met de  verenigingen.
 • Het fungeren als landelijk aanspreekpunt (via media als website, facebook, events en nieuwsbrieven) voor de modelspoorhobby.
 • Het ondersteunen van de verenigingen bij:
  • verzekeringen zoals opstal, transport, inboedel, WA, bestuurdersaansprakelijkheid, etc.
  • juridische zaken zoals bijvoorbeeld statuten en huishoudelijk reglement.
  • hun website, digitale opslag en andere administratieve zaken.
  • de werving van nieuwe leden d.m.v. promotie etc.
 • Het bevorderen van onderlinge samenwerking tussen  verenigingen.
 • Potentiële leden (belangstellenden) verwijzen naar modelspoorclubs in hun omgeving.